Xavier Benguerel .:. Cronologia

Any Event
1931 9 de febrer. Neix a Barcelona, fill de l´escriptor Xavier Benguerel i Llobet i de Rosa Godó i Gabarró.
1940 La familia Benguerel marxa a l´exili cap a Xile junt amb altres intel.lectuals catalans que fugien de la guerra civil espanyola.
1950 Comença els seus estudis musicals.
1953 Estrena la seva primera obra, una Sonata per a violí i piano.
1954 Els Benguerel tornen a Barcelona después de catorze anys d´exili
1955 Rep el Primer Premi del Concurs de Composició de Joventuts Musicals de Barcelona per l´obra Divertiment per a flauta, clarinet i fagot. L’atorgà un jurat format per Joan Massià, Xavier Montsalvatge, Eduard Toldrà i Joaquim Homs.
1957 Es casa amb Marta Garcia Figueras amb qui va tenir tres fills: Marta, Mònica i Marc.
1958 Rep classes individuals amb el mestre Cristòfor Taltabull.
1959 Escriu la Cantata D'Amic i Amat, obra amb tècniques i procediments serials que s´estrena al Festival Internacional de la SIMC de 1960 a Colònia.
1960 S’incorpora com a directiu a les Joventuts Musicals de Barcelona, entitat dirigida aleshores pel Dr. Jordi Roch, que ajudarà decissivament  a difondre les obres de la majoria de compositors i intèrprets catalans.
1963 Neix el I Festival Internacional de Música que esdevindrà una de les activitats musicals més importants de Catalunya durant els propers dotze anys. Benguerel va formar part de l´equip directiu desde la seva creació.
1965 Apareix el seu primer disc amb el Concert per a dues flautes enregistrat per Jean Pierre Rampal i Salvador Gratacós, edició patrocinada per les Joventuts Musicals.
1970

A Baden-Baden conèix el Dr. Heinrich Ströbel, gran divulgador de la música contemporània, que li encarrega el que serà el Concert per a orgue i orquestra i que es va estrenar el 1971 a aquella ciutat.

1971 Entra en contacte amb dos intèrprets alemanys, el Prof. Siegfried Fink i el Prof. Siegfried Behrend, que motivaran l´escriptura de diverses obres per a percussió i guitarra. 
1972

Concert monogràfic al Palau de la Música Catalana.

1975 Estrena el Concert per a percussió i orquestra a Frankfurt amb la Radio Sinfonieorchester dirigida per Eliahu Inbal
1977 Rep el Premi Luigi Dallapiccola que atorgava el Club Master 77 amb un jurat format per Xavier Montsalvatge, Joan Guinjoan, Montserrat Albet i Tomás Marco.
1979 Heinrich Schiff estrena el Concert per a violoncel, encàrrec de la Radio de Baden-Baden.
1983

Coneix Silvia Gasset, Presidenta, aleshores, de l´Òpera de Cambra de Catalunya. Amb aquesta entitat estrena Spleen, òpera de cambra el 1984. Benguerel se separa de la seva esposa i uneix la seva vida sentimental amb Silvia. A partir d´aquesta relació neixen diversos projectes musicals entre els que destaca el suggeriment i la creació del Llibre Vermell.

1986 Presentació a l´Òpera de Frankfurt de Spleen.
1988 Estrena, al Gran Teatre del Liceu, del Llibre Vermell. Posteriorment es va tornar a tocar en versió concert el 1992 en ocasió de les Olimpíades de Barcelona. És una de les partitures més divulgades de Benguerel, tant en concert com en grabacions discogràfiques.
1990 Estrena el Rèquiem a la memoria de Salvador Espriu, al Festival de Torroella de Montgrí, que li havia fet l´encàrrec d´aquesta obra. Coneix al director d´orquestra Leo Kraemer, un dels divulgadors més entusiastes del Llibre Vermell, el Rèquiem i el Te Deum. Tres de les seves obres simfòniques-corals més representatives.
1991 Rep l´encàrrec d´escriure una obra per celebrar el milenari de Catalunya.  Escriu Dos poemes de Charles Baudelaire (en traducció catalana del seu pare) que es dónen a conèixer al Gran Teatre del Liceu. La Generalitat de Catalunya publica el primer volum de la Col.lecció Compositors Catalans, dedicat a la seva obra i escrit per Carles Guinovart i Tomás Marco.
1993 Escriu un Te Deum, en homenatge a l´escultor Josep Maria Subirachs.
1995 Escriu i estrena 7 Faules de la Fontaine, en traducció del seu pare.
2000 El Ministeri de Cultura de Madrid li encarrega l´òpera Jo, Dalí, per celebrar el centenari del naixement del pintor que es commemorarà el 2004. Òpera que te prevista la seva estrena, a Madrid, el 2010.
2001 L´editorial Idea Books, publica un llibre escrit per Jesús Rodríguez Picó titulat Xavier Benguerel, obra y estilo.
2002 L´Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya li encarrega un Concert per a piano. S´estrena a l´any següent amb Albert Attenelle com a solista.
2004 Es celebren els seus 75 anys amb diversos concerts. Estrena Quintet de la Sala de Llevant, a la Biblioteca de Catalunya, en motiu de la donació dels seus manuscrits i arxiu personal.    
2005 És nomenat Patró d´Honor de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música.
2006

Per conmemorar el seu 75 aniversari, la SGAE edita un llibre escrit per Jorge de Persia i que porta per títol Xavier Benguerel, búsqueda e intuición.

2007 Es presenta l´enregistrament del Rèquiem, editat per Columna Música, que és mereixedor del Premi “Cd compact 2007” en la categoría Música Coral.